ZaczynAmy! Robimy chleb

Mieszanie. Wyrabianie. Wyrastanie. Formowanie. Ponowne wyrastanie. Pieczenie. Oto najprościej opisane etapy powstawania chleba. Pomyśleliśmy – że podobnie jak chleb tworzą się relacje ludzkie! Od spotkania, zmieszania, wyrabiania – aż do wyrastania.

A że zapach świeżego bochenka budzi w nas wyłącznie przyjemne skojarzenia – dlatego zaczynamy nowy sezon od wspólnego pieczenia chleba!
Zapraszamy na spotkanie z entuzjastą domowego chleba Tomaszem Piszczelskim, który pokaże i opowie jak rozpocząć pieczenie pysznych i zdrowych chlebów w domu. Bez chemii, ulepszaczy i innych niepotrzebnych i niezdrowych składników.

Na spotkaniu dowiecie się między innymi:

  • czym różni się proces wyrabiania chleba na drożdżach od chleba na zakwasie
  • jakie mąki najlepiej nadają się do wykorzystania aby osiągnąć zamierzony efekt
  • co możemy dodać do chleba jako dodatek
  • jak nie doprowadzić do zakalca w cieście
  • po czym poznać, że chleb jest upieczony i gotowy do wyjęcia z pieca
    jak przechowywać chleb aby długo zachowywał świeżość

Spotkanie w formule wykładowej z pokazem pieczenia chleba.

Wstęp wolny, obowiązują zapisy

KIEDY?: 6 września 2020, 11:00

GDZIE?: Studnia, ul. Estrady 112

Skip to content