Vege story – hipisi, tofu i prawa zwierząt

Czy wiesz, że tofu zostało wynalezione w Chinach przez chińskiego kucharza Liu Ana w 164 p. n.e.? Posłuchaj o narodzinach tak zwanej nowej fali wegetarianizmu, o hipisowskich komunach, pierwszych bezmięsnych restauracjach i przełomowych książkach:
Dieta dla małej planety Frances Moore Lappe i Wyzwolenie zwierząt Petera Singera, które podnosiły dwie kwestie, które od tej pory znajdują się w centrum dyskusji o wegetarianizmie: ekologię i prawa zwierząt.

Prowadząca – Natalia Mętrak- Ruda

Doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, dziennikarka kulinarna (m.in. Culture.pl, Smak, Kukbuk), autorka bloga Przeszłość od kuchni. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć ze studentami (UW, UKSW). Na przełomie 2019 i 2020 roku zrealizowała cykl zajęć historycznokulinarnych w Fotoplastikonie Warszawskim pod hasłem Przeszłość od kuchni.

Spotkanie w zamkniętej grupie w aplikacji ZOOM, zapisy: https://tiny.pl/7vjjx

KIEDY?: 12 stycznia 2021, 19:00

Skip to content