Gotuj ze Smakoterapią – moc kiełków i dzikich roślin jadalnych

Zapraszamy na kolejne wspólne gotowanie z Smakoterapią! Tym razem wyruszymy na wyprawę nie tylko na zakupy do zaufanego dostawcy pożywienia ale i na wyprawę po darmowe pożywnie prosto do matki natury.

Pokażemy ci jak wykorzystać moc kiełków przygotowując sycące i odżywcze dania, które dodatkowo wspomogą oczyszczanie ciała na wiosnę.

Dowiecie się jak cenne są dzikie rośliny jadalne i jak łatwo je poznać i korzystać za darmo z ich wartości odżywczych.

Iw Zasuwa pokaże Wam jak zrobić całkiem smaczne posiłki wykorzystując w tym celu niedoceniane przez nas chwasty. Po tym niecnym pojęciem kryją się bowiem skarby matki natury, bogate w substancje bardzo potrzebne naszym ciałom na wiosnę. Pełne życia, witamin i minerałów nasze swojskie dobra z łąk, pól i lasów.

Wydarzenie w formule Live na Fanpage Bielański Ośrodek Kultury – Filia Estrady 112

W menu:

  • pyszna potrawka: kiełki fasoli mung z pomidorami suszonymi i kaszą jaglaną
  • najlepsza pokrzywa a la szpinak z makaronem

Przygotujcie składniki:

  • Pyszna potrawka z kiełkami fasoli mung, pomidorami suszonymi i kaszą jaglaną:
    200 g nasion fasoli mung na kiełki – skiełkuj 5-6 dni wczśniej wg poniższego przepisu lub kup w sklepie
    1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
    półlitrowy słoik suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
    2-3 łyżki oliwy
    1 pęczek szczypiorku
    sól i pieprz

  • Młoda pokrzywa a la szpinak
    1 torebka pokrzyw (uwaga, kurczy się na patelni jak szpinak)
    4-5 ząbków czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
    sól (lub sos sojowy tamari do smaku)
    sok z cytryny do smaku
    opcjonalnie garść migdałów blanszowanych lub nerkowców
    1/2 paczki dowolnego makaronu (u mnie makaron z ciecierzycy lub groszku) lub dowolnej kaszy

KIEDY?: 22 maja 2020, 19:00

Skip to content