Fermentacyjny zero waste
  • W MAL

Ile razy zastanawiałeś się jak wykorzystać coś, co wydaje się nie do wykorzystania? Czy kosz przeznaczony na odpadki bio jest permanentnie przepełniony, a ty nie wiesz co począć? Dzięki fermentacji wiele niechcianych produktów może przejść transformacje w pyszny dodatek do jedzenia, czy przyprawę. Po co wyrzucać, jeśli można się radować smakiem?

Na warsztatach porozmawiamy trochę o odpadkach w kuchni, o tym co można przerabiać, a co nie i porozmawiamy trochę o zasadach, których warto się trzymać, wykonując domowe fermentacje, nie tylko z odpadków.

Na zajęciach zrobimy: fermentowaną lemoniadę z ogryzków, kiszoną surówkę z warzywnych łodyg, zakwas z niechcianych liści i prowadzący opowie o “wiecznych” plackach na zakwasie z resztek warzyw – rozda też zakwas oraz poinstruuje co zrobić, by takowe mieć tudzież jeść.

wstęp wolny, zapisy:
https://www.strefazajec.pl/course/view/id/24576

Prowadzenie: Marcin Polec: Jestem kucharzem, barmanem i zajmuję się edukacja fermentacyjną i redukcją odpadów. Link do mojej strony: www.pomapoma.pl

KIEDY?: 29 września 2020, 18:00

GDZIE?: Bielański Ośrodek Kultury – Filia Estrady 112, ul. Estrady 112

Skip to content